Mleko z orzechów nerkowca na rynku pojawiło się dość niedawno. Ma intensywny, orzechowy smak i dużą zawartość tłuszczu nienasyconego. Stosowane jest w kuchni do gotowania, podobnie jak mleko kokosowe. Mleko z nerkowców ma małą ilość węglowodanów, fajnie pasuje do kawy oraz do deserów. Bardzo ciekawy smak ma mleko z orzechów laskowych, mimo iż jest bardziej kaloryczne niż pozostałe roślinne napoje, często sięgają po nie dzieci. Napój, który uzyskuje się z nasion konopi, zawiera cenne kwasy omega. Wspomaga pracę układu nerwowego i serca
Wiele osób z powodu nietolerancji lub alergii na laktozę jest zmuszonych do rezygnacji z mleka krowiego. Powodem wykluczenia napojów pochodzenia zwierzęcego z diety może być także przejście na wegetarianizm lub weganizm. Mleko krowie z powodzeniem zastąpi mleko roślinne, które stało się na tyle popularne, że znajduje się w ofercie wielu sklepów stacjonarnych, jak i internetowych. W zależności od preferencji smakowych i zdrowotnych można wybrać napój roślinny z szerokiej gamy rodzajów